måndag 16 april 2012

FN-loppet

Ted Sandqvist och några 100 till tog sig i söndags bortom bekvämigheten genom att springa FN-loppet. Varje deltagare bidrog till att 50 skolbarn fick lunch under en dag.
En stor elloge till Sofie Öhlin som arrangerade loppet som sitt examensarbete på gymnnasiet. Så här skriver hon på fnloppet.webblogg.se:

Spring, jogga, gå eller ta dig fram på vilket sätt du vill 5km genom vackra Lill-Jansskogen på norra Djurgården i Stockholm. För varje kilometer ger du 10 skolbarn en skolmåltid. Genom att springa loppet bidrar du till att hela 50 barn får mat för en dag. Allt överskott från loppet kommer gå direkt till FN. Var med och kämpa för en rättvisare värld du också! Ett av årets mest välgörande lopp äger rum den 15 april 2012.

torsdag 12 april 2012

Matilda/Mattlo Bortom Bekvämligheten

Matilda skriver om Bortom Bekvämligheten på bloggen Mattlos pyssel. Kolla gärna in bloggen, den ger spännande perspektiv för den som vill ta sig bortom bekvämligheten:)

Matilda skriver bl a...

Jag blev rekommenderad boken Bortom bekvämligheten av en vän. Det är en bok om ”vardagstro som gör skillnad” – en bok som vill aktivera passiva kristna. Jag är inte passiv (men inte heller gör jag allt jag skulle kunna, såklart) och kommer inte från ett kristet sammanhang. Men trots att jag inte känner mig som bokens målgrupp så uppskattade jag den mycket. Den berättar om den kristenhet som fått mig att våga bära ett kors (till och med ovanpå tröjan och inte bara under!). Kristna som följer Jesus, typ.

tisdag 10 april 2012

Jonas Lundström utmanar församlingarna i Örebro

Öppet brev om öppna kyrkor


I Örebro finns ett inte oansenligt antal människor som drabbats av hemlöshet. Det kan exempelvis röra sig om människor med begränsade ekonomiska resurser eller betalningsanmärkningar, människor med ”missbruksproblematik” eller psykiska besvär, eller papperslösa flyktingar. En del av dem som saknar ett hem tvingas spendera nätterna utomhus, i trappuppgångar, på offentliga toaletter eller att hitta andra tillfälliga lösningar. Av olika skäl är inte härbärget Gnistan och de stödboenden som finns tillräckliga för att täcka behovet för alla av en lämplig plats att vila ut på.
Samtidigt finns i Örebro ett stort antal kristna församlingar som äger lokaler som nattetid står tomma och uppvärmda, men också låsta och larmade.
Detta förhållande är, som jag ser det, både oförsvarbart och oförenligt med evangeliet.
Mitt förslag är därför att er församling, som en miniminivå och ett första steg mot en mer gudsrikeslik praktik, åtar sig att hålla kyrkan (eller annan lokal) öppen nattetid och att erbjuda (gratis) kvällsmat, frukost och sovplats en vecka per år, och att offentliggöra och samordna detta med andra församlingar på lämpligt sätt. Klara kyrka i Stockholm är ett exempel på att liknande initiativ är genomförbara (http://www.klarakyrka.se/index.php/omsorg/nattoppen-kyrka.html).
Är inte själva den kristna trons trovärdighet nära förbunden med kyrkans relation till de fattiga, förtryckta och marginaliserade? Borde inte kyrkorna visa vägen här? Har kristenheten verkligen råd att stänga de hemlösa ute?
Med förhoppning om många initiativ och samtal i den här riktningen.
Örebro, påskveckan 2012 Anno Domini (?)
Jonas Lundström

måndag 2 april 2012

Störande...


Hur tar du dig bortom bekvämligheten? Dela med dig av dina inspirerande försök och tankar!