fredag 14 september 2012

Så reste vi oss tillsammans

Så reste vi oss tillsammans och tog små och stora steg bort från bekvämligheten när vi nåddes av beskedet att Amireh och Zeinab hade satts i förvar. Amireh och Zeinab har konverterat från islam till kristendomen och vi fruktar för att deras liv är i fara om de utvisas till Iran.
Här är några exempel av allt som har gjorts:
  • det har betts för Amireh och Zeinab i många gudstjänster runt om i landet
  • församlingar har samlat in namnunderskrifter och skickat till migrationsverket
  • kyrkoledare i Örebroområdet har skrivit en gemensam insändare i Nerikes Allehanda
  • Medier har kontaktats och TV 4 har intervjuat Amireh och Zeinab
  • Gemensam framtid har skrivit ett öppet brev till Migrationsverket
  • En manifestation har hållits i Kållared dit Amireh och Zeinab skulle föras innan de skulle flygas till Iran
  • Ytterligare en manifestation har hållits på Landvetter idag där man delat ut flytblad med information till passagerarna på planet och andra resenärer.
  • SAS och Lufthansa har mejlbombats.
  • Pastor Ingemar Olsson har bokat in sig på flyget som skulle föra Amireh och Zeinab till Frankfurt, och flygit med planet dit.
  • Passagerare på planet har rest sig upp och sagt att de vägrar följa med planet om Amireh och Zeinab förs ombord.
Amireh och Zeinab gick aldrig ombord på planet. Landvetters chef kom ut till de som demonstrerade och berättade att de inte fick flyga. Lufthansa svarade på mejlbombandet och sa att ingen skulle få resa på planet mot sin vilja.

När jag skriver detta vet vi inte var Amireh och Zeinab befinner sig. Vi vet inte vad som händer med dem. Men vi vet att vi har rest oss upp tillsammans och följt Jesus. Vi vet att det kan ge effekt, även om vi i nuläget inte vet hur stora eller små effekterna blir.  Vi vet att vi kan resa oss upp igen. Vi vet att vi är många och att vi kan mobilisera oss. 

Stort tack till alla som på något sätt bidragit i kampen för att Amireh och Zeinab ska få stanna i Sverige. Läs gärna mer om deras fall på facebooksidan Stoppa utvisningen av Amireh och Zeinab.

Uppdateringar i fallet med Amireh och Zeinab

Istället för att skriva en egen uppdatering i fallet Amireh och Zeinab delar jag med mig av den som Josefin Aurenius skrivit. Det går fortfarande att göra något. Planet lyfter ca 14.40


Alltså… Vilken uppslutning… Folk mejlar och ringer som tokar, engagemanget är totalt.
(Du som vill ha en uppdatering på storien från början, läs HÄR.)
I vanlig ordning är jag mest megafon. Det sitter hjältar överallt just nu och skriver, ringer, mobiliserar och får ihop folk. För att inte tala om människor som Ingemar och Håkan och Hanna och andra som följt detta i månader, jag hoppas vi kan stötta upp så mycket vi bara kan!
Uppdatering av läget så som jag uppfattar det just nu!
- EU har ärendet i akut prioritet, enligt kvinnornas advokat. Där står mycket av vårt hopp just nu.
- Kvinnorna själva vet om – och får energi av – allt det engagemang som finns runt dem nu. De närmast dem har möjlighet till kontakt, åtminstone via sms.
- De mejladresser vi har tryckt ut – framförallt de hos SAS – verkar nu helt blockerade, vi har mejlat sönder dem helt enkelt :) . Fortsätt dock att mejla Lufthansa och Swedavia. Och vad gäller SAS – övergå till att ringa, använda facebooksidor och Twitter.
- Vad gäller Lufthansa, vi har fått tipset om att det som ”biter” bäst på dem är rädslan för att förlora ansiktet hos sina kunder – tryck på det när ni skriver! Ni tänker liksom aldrig resa Lufthansa mer.
- FÖR mycket mejl och påtryckningar blir lätt kontraproduktivt. Vi har i – i tidigare fall – fått samtal från journalister på ”vår” sida som sagt att vi måste sluta mejla, vi stör mer än vi tillför till slut. De backar ur istället för att satsa. Så snälla – sluta mejla redaktionerna nu! De vet!
- Om du däremot har personliga journalistkontakter – folk du känner – så använd dem. HÄR ligger ett pressmeddelande som du gärna får sprida med kontaktnummer och liknande.
- Vi befinner oss också i lite medieskugga idag, i och med att Martin och Johan landar på Arlanda klockan 14.00. Så cynisk är världen dessvärre, när Jean Kabuidibuidi utvisades i våras föddes Estelle, och där dog de medieintresset. Vi får hoppas vi bryter igenom här och var.
- Du som är på väg till Landvetter och är med om din första flygplatsaktion (vilket skulle vara fallet för mig med om jag tog mig dit), Gustaf Frisell är ”värd” för aktionen. Han finns på plats, har massor av rutin, vet vad som är effektivast och fungerar. Sök upp honom, lyssna på hans råd och haka på hans upplägg, då blir aktionen som mest effektiv. Gustaf – och många med honom på plats – har gjort detta många gånger förut.
- Du som vill till Landvetter och funderar över bilplats eller liknande, ställ de frågorna på eventet HÄR. Gustaf har ingen möjlighet att koordinera resorna ner.
- Det kan låta hemskt att påpeka en dag som denna när vi ska göra allt vi kan för Amireh och Zeinab, men detta är ingen engångsföreteelse. Det är bara en vecka sedan aktionsgrupper stod på en flygplats senast. Så gott som varje dag händer tvångsutvisningar från vårt land på vaga grunder. Ni som är upprörda och undrar hur detta kan få hända – glöm inte när den här dagen är över! Nästa vecka är det nya människor bakom nya namn. Vi behöver påverka vår politik i grunden. Fundera över vem du kan kontakta, vilka åtgärder du kan ta. Det står fantastiska människor på Landvetter idag, men det är inte konstruktivt i längden att vi fysiskt försöker stoppa utvisning efter utvisning. Vi behöver lagförändringar!
Hör av dig och fyll i om jag missat saker här! Jag är inte den med mest koll på läget, så vi får hjälpas åt!!

fredag 7 september 2012

Nätverket Dessa mina minsta

 



Hej. Dessa mina minsta är ett aktionsbaserat kristet nätverk som vill verka för en flyktingpolitik som välkomnar. Vi använder ickevåld och uppmuntrar till en mångfald av metoder och idéer.
Än så länge är vi under formation och har startat en utvecklingsblogg som är till för att låta dig vara en del av detta skeende. Häng på.
Vill du engagera dig eller veta mer, maila info@dessaminaminsta.se.

Mer information om detta hittar du på www.dessaminaminsta.se